Miquel Bulnes op shortist Libris Literatuur Prijs 2012

Bulnes_-_Bloed_in_onze_aderenHet bloed in onze aderen van Prometheus-auteur Miquel Bulnes is genomineerd op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2012. Dat is vandaag bekend gemaakt.

Leger
Het boek – dat lovend ontvangen werd door de pers en verscheen in februari  2011- vertelt het verhaal van de zomer in 1921. In het Rifgebergte komen Marokkaanse Berbers in opstand tegen de Spaanse bezetters. In een kwestie van dagen drijven ze het Spaanse leger nagenoeg in zee, een waar bloedbad aanrichtend. Als een van de weinigen weet de jonge kapitein Augusto Santamaría te ontsnappen. Ternauwernood overleeft hij zijn verwondingen, maar hij raakt blijvend invalide en kan niet meer terugkeren naar het leger. Hij wordt aangesteld als commissaris bij de Madrileense veiligheidsdienst.

Na jaren van militaire campagnes in Afrika valt het burgerbestaan Santamaría fel tegen. Zijn staat van dienst betekent niets en in zijn werk lijkt hij slechts een symbolische functie te vervullen. Maar wanneer de politieke onrust toeneemt en Madrid bovendien wordt opgeschrikt door de moord op enkele van zijn collega’s, lijkt er in het nieuwe Spanje wellicht toch een heel wezenlijke rol voor hem weggelegd.
Eerder publiceerde de auteur de boeken Zorg, Lab en Attaque!

Prijs
De winnaar van de prijs ontvangt voor de nominatie 2500 euro. De bekroonde laureaat ontvangt op de avond van de prijsuitreiking nog eens 50.000 euro.